- 8. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set964
Desserten til min hjemkundskabseksamen i tidernes morgen…
Siden eksamen har jeg dog eksperimenteret med lidt nye ting til brownien.
Dette kan godt blive en vammel basse, som du helt klart skal opveje med en vaniljeis og en lækker, syrlig coulis, en myntecreme og noget knas.
Men du skal passe lidt på kombinationerne. Hvis du kører med myntecremen, skal du nok ikke fyre alt for meget op over en syrlig coulis. Pebermynten og syrlige bær er lidt en dårlig kombination. Det bliver lidt a la børste tænder og dernæst bide i et æble eller en appelsin. Og så laver du sandsynligvis et hønserøvsansigt…
Sidenhen har jeg driblet lidt med noget knas til desserten. Så vi fyrer da lige op for nogle klassiske Tuilles. Her har jeg skulet meget til tv-kokken Mielcke fra Masterchef. Han har sgu nogle rimelige simple mål, som er lige til at gå til. 100 gram af det hele…
Dog bruger jeg tuillen, som en lille knasende pynte ting, hvorfor jeg i denne opskrift bruger 50 g af alt.
4 personer.
200 g chokolade ca. 50 % (bruger som oftest kun 100 g i madkundskab ift. budget)
3-4 spsk vaniljesukker
100 g smør
100 g mel
50 g kakao
100 g sukker
3 æg
1 tsk bagepulver
½ tsk salt
Lille håndfuld grofthakkede hasselnødder
- Smelt chokoladen over vandbad.
- Tilsæt smørret og lad chokolade og smør smelte sammen.
- Pisk æg, sukker, vaniljesukker, salt, natron, bagepulver sammen.
- Hæld chokoladen/smørmassen over i skålen med æggemassen og rør rundt med en dejskraber.
- Tilsæt kakao og mel og vend disse ingredienser rundt i chokoladedejen.
- Hæld dejen over i en bradepande eller et gratinfad med bagepapir. Drys hasselnødderne ud over chokoladedejen og bag.
- Bagetid ca. 35 minutter.
Hvis du har nogle små sjove og anderledes bageforme, kan du også eksperimentere med dem, men så skal du bare være opmærksom på bagetiden. En mindre form er = mindre bagetid. Brownien skal have en fast konsistens og må ikke “blævre”. Stik en gaffel i kagen. Der må ikke være dej på gaflen, når du tager den op. Derimod kan der være en lidt klistret krumme på gaflen. Det er fint.
Efter bagningen kan du med fordel stille brownien i fryseren. Så bliver den rigtig fast, hvilket giver en fast fudge- og karamelagtig konsistens. Tag den ud 10-15 minutter inden servering.
Myntecreme-mousse-ish…
Agar agar er hemmeligheden og noget sjovt noget i den her opskrift. Det fint pulveriseret agar agar skal udrøres i en kold væske. Du kan gøre det i vand, mælk eller saft, hvis du vil lave en vegansk fromage. Agar agaren koges i 4-5 minutter og den afkøles kun meget lidt, inden den blandes i mousse, creme eller fromage. Agar agaren stivner nemlig meget hurtigt! Så du skal være hurtig til at blande flødeskum og hvider i. Du skal sørge for at fløde og hvider er piskede, før man blander agar agaren i.
2 dl piskefløde
2 pasteuriserede æggeblomme
50 g sukker
2 g agar agar
20 g frisk Pebermynte eller mynte
2-3 dråber pebermynteolie
- Mål 2 g agar agar af på en mikrovægt og kom det i en kasserolle med 1 fløde.
- Bring kasserollen i kog under konstant omrøring i c. 3 minutter.
- Tag kasserollen af blusset og tilsæt æggeblommerne, pebermynteolie og sukkeret.
- Stil flødecremen til afkøling, mens du pisker 1 dl fløde stiv med en håndmixer.
- Den friske pebermynte hakkes fint og røres i flødecremen.
- Når flødecremen er kølet lidt af, vendes flødeskummet i.
- Smid en tylle i en sprøjtepose og hæld flødecremen i sprøjteposen. Stil på køl indtil den har sat sig.
Tuilles
Tænk at noget kan være så simpelt, nemt og billigt.
Faktisk kan du lave disse med en creme, og du har en dessert i sig selv.
Jeg bruger dem i denne opskrift, som en crunchy pynte genstand. Du får en sprød karamelsmag, som give den fudgy og svampede brownie lidt modspil. Og så pifter vi lige med myntecremen. Bum.
2 æggehvider fra 2 æg
50 g hvedemel
50 g sukker
50 g smør
- Smelt smørret i en kasserolle.
- Mel og sukker blandes sammen.
- Æggehvide piskes i. Pisk til sukkeret er opløst i dejen. Du skal ikke kunne høre den knasende lyd, når piskeris, æggemasse og skål mødes.
- I med smør.
- Bagepapir på en bageplade.
- Tuilledejen sættes af i klatter á ca. 1 spsk. Der skal være god afstand, da de “bladre” lidt ud. Ca. 4-6 stk. pr. bageplade. Mielke laver et ret fedt trick med en tilskåret plastikform, hvor han smører dejen ud (se her)
- Hver klat stryges fladt ud, ca. 8 X 4 cm.
- Dine tuilles bages ved 200º til de er let gyldne.
Så snart dine tuilles tages ud af ovnen, løsner du dem med en palet og lægger dem hurtigt over en kagerulle eller et andet sjovt objekt. Så får du nemlig en sjov form på din tuille. Tuillen er nemlig lidt blød lige når de kommer ud, men størkner hurtigt. Tjep tjep.
Nu er det bare et spørgsmål om din kreativitet og sammensætning af browniens evt. tilbehør. En gang myntecreme i en sprøjtepose kan sprøjtes oven på en afkølet brownie. Brownien kan placeres oven på en lækker coulis og tuillen kan sætte lidt skvæt på tallerkenen. Mulighederne er mange.
Velbekomme